Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a decis ca - in cazul in care Franco Frattini demisioneaza din CE pentru a deveni ministru de externe in guvernul Berlusconi - portofoliul justiei si afacerilor interne va fi preluat permanent de Jacques Barrot, comisarul pe transporturi. Franta dobandeste un protofoliu ravnit, dar si dificil in contextul noilor prevederi privind amprentarea biometrica a cetatenilor non-UE, negocierilor cu SUA pentru programul Visa Waiver sau al importantei crescande a Directoratului in contextul prevederilor pe justitie ale tratatului de la Lisabona. Dar de ce il pierde Italia?
"Pentru a asigura coerenta si eficienta complexului si sensibilului portofoliu Justitie, Libertati si Afaceri Interne, presedintele a decis ca - in cazul in care vicepresedintele Frattini va demisiona din Comisie - sa ii ceara vicepresedintelui Barrot, care il inlocuieste momentan pe vicepresedintele frattini intr-un mod remarcabil, sa preia responsabilitatea portofoliului pentru restul mandatului", a fost declaratia data marti de Johannes Laitenberg, purtatorul de cuvant al lui Jose Manuel Barroso si continuta si de un comunicat al Comisiei Europene.
Prin urmare, Italia pierde portofoliul justitiei, inlocuitorul lui Frattini urmand sa preia portofoliul trasporturilor, care pana acum fost condus de Jacques Barrot.
Franco Frattini a cerut un "concediu" de la Comisia Europeana din 14 martie pana in 15 aprilie pentru a participa la alegerile legislative din Italia, iar dupa victoria partidului sau, el si-a prelungit perioada de absenta pana in 28 aprilie.
AFP comenteaza ca un posibil motiv pentru care Frattini si-a prelungit concediul in loc sa demisioneze este pentru a nu permite guvernului in exercitiu, condus de Romano Prodi, sa ii numeasca succesorul la Bruxelles, in conditiile in care noul guvern nu va investit