Obiectivul principal al unui astfel de cartel ar fi crearea unor politici comune privind viitoarele conducte, producţia, dar şi stabilirea unei formule de preţ universal Rusia a schiţat un
Obiectivul principal al unui astfel de cartel ar fi crearea unor politici comune privind viitoarele conducte, producţia, dar şi stabilirea unei formule de preţ universal
Rusia a schiţat un proiect pentru statutul unui cartel al gazelor naturale şi-l va prezenta pe 28 aprilie la summitul celor 15 ţări exportatoare de gaze care va avea loc la Teheran. Iniţiativa Rusiei este, de fapt, un răspuns mai "moderat" la propunerile făcute anul trecut de Iran pentru statutul Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaze (FTEG).
Propunerile ruşilor au fost vehiculate, luni, printre delegaţii ţărilor care au participat la a unsprezecea ediţie a Forumului Internaţionale al Energiei, de la Roma. Spre deosebire de proiectul iranian, care seamănă foarte mult cu statutul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Moscova este mai moderată în formularea sarcinilor şi obiectivelor (FTEG).
În viziunea rusă, organizaţia trebuie să devină o platformă internaţională care să creeaze o formulă pentru stabilirea unui preţ universal al gazului, să coordoneze construcţia de noi conducte şi să se folosească de modelul pieţei spot pentru a compensa eventualele perturbări la livrările contractelor pe termen lung, relata ieri publicaţia rusă "Kommersant".
Nici oficialii ruşi nu au ajuns la un consens
Experţii spun că va fi foarte dificil ca membrii unui astfel de cartel să se înţeleagă între ei. Oficialii ruşi se feresc să facă o comparaţie între proiectul propus de ei şi OPEC. "Nu avem nevoie de un acord de cartel", au afirmat ministrul rus al economiei şi comerţului şi reprezentanţii Gazprom, citaţi de presa rusă.
Nici la Moscova nu există un consens privind acest