A fost 30 de ani bucătăreasă la restaurant şi e convinsă că nimeni nu face, ca ea, sarmale “din lingură”: adică nici mari, nici mici, exact cît să intre în gură şi să lase loc la altele.
A fost 30 de ani bucătăreasă la restaurant şi e convinsă că nimeni nu face, ca ea, sarmale “din lingură”: adică nici mari, nici mici, exact cît să intre în gură şi să lase loc la altele. “Mama Aurelia din Haţeg” (cum îi zic turiştii), “mama” pur şi simplu (cum îi spune fiica ei, Rodica Csanadi), e “vinovată” pentru succesul pensiunii de familie pe care acestea o au la Haţeg.
Ouă pictate, drob…
De Paşti, lumea vine aici şi pentru că mama Aurelia face ouă “pictate”, ciorbă şi friptură de miel ori drob, haioş şi cozonaci, după reţete păstrate din bătrîni. “La drob”, ne spune, “toate organele vin fierte, date prin maşină, condimentate (sare, piper, mirodenii); la început se adaugă ou fiert, apoi şi ou crud, ca să se lege; adaugăm verdeaţă, tragem compoziţia în prapure şi o dăm la cuptor”. La ciorba de miel, pentru gust, după ce a fiert carnea, ea pune tarhon tăiat mărunt şi drege “zeama” cu smîntînă şi gălbenuş, acrind-o întotdeauna numai cu oţet.
Spectaculoasă
Reţeta ei magică e pulpa de miel umplută. Oaspeţii casei o adoră. Nu dă greş niciodată! “Se toacă un kilogram de carne de miel, se amestecă apoi cu ceapă rumenită şi cu ou, ca la sarmale. Se condimentează. Se face «un buzunar» în pulpa mielului, în care se introduce compoziţia, după care se dă la cuptor. Pulpa creşte şi iese aşa de faină!”
Mama Aurelia se bucură de sărbătorile de Paşti aşa cum nu prea a putut s-o facă în copilărie: “Eram cinci fraţi acasă, la noi, în Răchitova. Mama n-avea bani să ne înnoiască de Sărbători, dar azi, cînd ne aşezăm la masă cu toată familia, tare mă bucur! Veniţi şi dumneavoastră să serviţi două sarmale, d