Cu două excepţii (acţiunile SNP şi BRD), piaţa a continuat să scadă în ultima săptămână. Chiar dacă la final imaginea de ansamblu s-a îmbunătăţit puţin, totuşi indicii rămân foarte aproape de minimele anului în curs. Ca atare, trendul descedent încă nu dă semne vizibile de oprire, deşi tentative de revenire au existat pe parcursul săptămânii anterioare. Lichiditatea pieţei rămâne şi ea foarte scăzută şi, cu excepţia şedinţei de miercuri, când am văzut t
Cu două excepţii (acţiunile SNP şi BRD), piaţa a continuat să scadă în ultima săptămână. Chiar dacă la final imaginea de ansamblu s-a îmbunătăţit puţin, totuşi indicii rămân foarte aproape de minimele anului în curs. Ca atare, trendul descedent încă nu dă semne vizibile de oprire, deşi tentative de revenire au existat pe parcursul săptămânii anterioare. Lichiditatea pieţei rămâne şi ea foarte scăzută şi, cu excepţia şedinţei de miercuri, când am văzut tranzacţii deal de valoare ceva mai mare cu acţiuni SIF, rulajul bursier zilnic nu a depăşit zece milioane de euro.
Condiţiile de piaţă rămân aşadar aceleaşi: fără cumpărători instituţionali semnificativi şi, în continuare, cu tranzacţii speculative pe termen scurt din partea jucătorilor autohtoni. Vestea bună este că în viitor lucrurile s-ar putea ameliora puţin odată cu intrarea în piaţă a fondurilor de pensii. Acestea au început deja să primească fonduri în baza contribuţiilor membrilor şi sunt obligate să plaseze foarte rapid sumele respective, conform cu politica de investiţii declarată. Ne putem aştepta ca, din partea acestor jucători instituţionali locali, cu abordare pe termen lung, în piaţă să intre lunar circa 8-10 milioane de euro (echivalentul rulajului mediu dintr-o zi de tranzacţionare din ultimele luni).
sursa: www.ktd.ro