Senatorii au dat curs propunerii Guvernului privind majorarea salariilor bugetarilor, dar purtatorul de cuvant al Bancii Nationale atrage atentia ca astfel de cresteri salariale trebuie facute cu "prudenta" .
Senatorii au adoptat, ieri, nu mai putin de noua ordonante de urgenta prin care se majoreaza salariile salariatilor din sectorul bugetar, in doua transe – prima de la 1 aprilie si a doua de la 1 octombrie –, cresterea fiind pentru fiecare etapa de cate 5%. Astfel, personalul din invatamant, cel al Agentiei Nationale pentru Locuinte, cel militar, functionarii publici, controlorii financiari din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, precum si angajatii din sectoarele sanitar si sanitar-veterinar sunt beneficiarii acestor majorari salariale. Judecatorii, procurorii si personalul din domeniul justitiei sunt singurii bugetari carora nu li se va mari salariul, pe motiv ca diferentele intre remuneratia lor si cea pe care o primesc celelalte categorii de bugetari sunt deja semnificative. Ultimul cuvant in ceea ce priveste majorarile salariale il are Camera Deputatilor, care este forul decizional in aceasta situatie. Analistul economic Ionut Popescu a observat ca, in aceasta perioada, "Guvernul si Parlamentul sunt predispuse la o generozitate extrema" cand vine vorba de majorarea salariilor.
In opinia lui Ionut Popescu, cresterea salariilor este una "moderata" si nu va duce la o majorare a inflatiei si, prin urmare, a preturilor, insa problema se pune daca, profitand de anul electoral, sindicatele "vor cere o alta majorare si dupa doua-trei runde de negocieri sa se ajunga la o crestere semnificativa". In acelasi sens, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale Romane (BNR), Mugur stet, ne-a spus ca "BNR nu este impotriva cresterii salariilor sau a pensiilor", dar ca aceste majorari "trebuie corelate cu realitatea economica in limita bugetului".