La 50 de ani după testele nucleare, în Craterul Bravo, făcut de bomba cu hidrogen, se dezvoltă din nou corali Pe 1 martie 1954, când oamenii de ştiinţă americani au detonat o bombă cu
La 50 de ani după testele nucleare, în Craterul Bravo, făcut de bomba cu hidrogen, se dezvoltă din nou corali
Pe 1 martie 1954, când oamenii de ştiinţă americani au detonat o bombă cu hidrogen pe această mică insulă, una din Insulele Marshall din vestul Pacificului, nimeni nu credea că pe acest atol viaţa va reveni la normal înainte de câteva sute de ani. Cum între anii 1946 şi 1958 au fost efectuate, în continuare, încă alte 20 de teste nucleare, şansele păreau cu atât mai mici. Reapariţia coralilor şi a altor vietăţi marine dovedeşte că puterea de regenerare a biosferei este mult mai puternică decât credeau cercetătorii.
Bomba cu hidrogen detonată atunci, cu numele-cod Bravo, a fost prima de acest fel şi cea mai puternică armă nucleară detonată până atunci, având o putere de 15 megatone, fiind de 1.000 de ori mai puternică decât bomba aruncată asupra Hiroshimei în al Doilea Război Mondial. Suflul exploziei a spulberat tot ce exista pe cele trei insule ale atolului, iar în urma exploziei a rămas un crater cu un diametru de 2 kilometri şi o adâncime de 73 de metri.
Pe insulă, înainte de prima explozie, trăiau aproape 200 de indigeni. Ei au fost strămutaţi în alte insule, aflate la peste 100 kilometri de Bikini (cei mai mulţi pe insula Kili), iar astăzi primesc compensaţii de la guvernul Statelor Unite.
Coralii au deja opt metri înălţime
O echipă de oameni de ştiinţă a efectuat o expediţie de scufundări în Craterul Bravo, făcut de bomba cu hidrogen. Acolo, în mod neaşteptat, cercetătorii au descoperit o impresionantă colonie de corali. "Ne aşteptam să găsim un peisaj lunar, fără viaţă.
Dar ce am văzut e aproape incredibil: s-au format ramur