Ce sunt banii, utilitatea lor, dar şi felul în care pot fi folosiţi sunt câteva dintre capitolele unui manual intitulat "Banii pe înţelesul copiilor", care îşi propune să le explice
Ce sunt banii, utilitatea lor, dar şi felul în care pot fi folosiţi sunt câteva dintre capitolele unui manual intitulat "Banii pe înţelesul copiilor", care îşi propune să le explice micuţilor cu vârste între 9 şi 13 ani unele dintre noţiunile fundamentale despre bani şi bănci.
Cartea, scrisă de Ligia Georgescu-Goloşoiu, doctor în economie şi expert la Banca Naţională a României, reprezintă un pionierat în ţara noastră şi, potrivit autoarei, a luat naştere ca urmare a dorinţei copiilor de a afla cât mai multe lucruri despre bani şi despre ce se poate face cu ei.
Astfel, micuţii sunt familiarizaţi cu universul economic, cu noţiunea de "troc", "bilet de bancă", "monetăria statului", cu simbolurile existente pe bancnotele româneşti şi străine, precum şi cu procesul de apariţie a banilor.
Pe lângă noţiunile de bază, copiilor le sunt explicate, pe înţelesul lor, nişte procese economice precum dobânda, creditul şi cecul. "Cecul reprezintă o promisiune specială. Este, de fapt, promisiunea de a plăti cuiva nişte bani", în timp ce "trocul este atunci când cizmarul şi brutarul îşi schimbă reciproc pantofii pentru pâine". Manualul va fi introdus ca materie opţională în câteva şcoli din Dolj, Timiş şi Târgu Mureş, începând cu anul şcolar 2008-2009.
Manual cuprins în programa şcolară
"Dorinţa mea este ca aceste noţiuni generale despre bani şi bănci, prezentate în carte, să fie accesibile tuturor copiilor la sat şi la oraş", ne-a spus autoarea manualului. 700 de exemplare din cartea "Banii pe înţelesul copiilor" au fost oferite gratuit, ieri, elevilor de la Şcoala nr. 96 din Bucureşti, în urma unui parteneriat încheiat între Fundaţia H şi Banca Comercială Română.