Fondurile listate la Londra sunt printre cele mai afectate de criza creditelor ipotecare, astfel ca banii unor investitori precum Equest Balkan Properties sau Fabian Romania Property Fund vor lua o alta directie, in special catre proiecte de dezvoltare, d
Fabian pregateste prima vanzare de pe piata locala, Baneasa Business Center, si in paralel proiecte de dezvoltare, singurele care mai pot asigura randamente satisfacatoare pentru actionarii de la Londra ai fondului.
"Ne intereseaza investitii in spatii logistice in Constanta si Arad, spatii de birouri si rezidentiale in Bucuresti si proiecte de apartamente in zona de vest a tarii, unde sunt o serie de orase foarte atractive, in care nivelul veniturilor este ridicat, iar gradul de dezvoltare este scazut", descrie Mark Holdsworth, managing director al Fabian.
Fondul este prezent pe piata locala de mai bine de doi ani, perioada in care a realizat initial investitii in proprietati finalizate, la randamente ridicate, pentru ca ulterior sa se implice si in activitati de dezvoltare, in parteneriate cu Mivan si AIG/Lincoln.
Pe fondul unui nivel scazut al lichiditatilor, compania a mandatat consultantii de la Jones Lang LaSalle sa vanda Baneasa Business Center, pentru care Fabian a platit anul trecut 23,9 milioane de euro.
"Obiectivul nostru este sa crestem valoarea activelor per actiune astfel ca are sens sa vindem o serie de active si sa reinvestim in segmentele rezidential, birouri si logistic. Suntem mai prudenti in ceea ce priveste investitiile, tinand cont ca pe piata de capital nu mai avem acces la finantare", spune managerul Fabian.
Aceasta este "modalitatea standard" de crestere a unei companii imobiliare, in conditiile in care proprietatile din portofoliu au cunoscut aprecieri chiar si de 50% fata de valorile de achizitie, cum este cazul primelor doua imobile trecute