Deşi Spania trece printr-o accentuată criză economică, unii dintre imigranţii români par să nu fie afectaţi de fenomen şi se lansează în afaceri. Guvernul spaniol prevede zile negre Deşi Spania trece printr-o accentuată criză economică, unii dintre imigranţii români par să nu fie afectaţi de fenomen şi se lansează în afaceri. Guvernul spaniol prevede zile negre pentru firmele din peninsulă, în special pentru cele din construcţii şi servicii, şi estimează că vor trece cel puţin doi ani până se va depăşi această criză.
Din cauza preţurilor mari şi a puterii scăzute de cumpărare din ultimii ani, 10% din firmele din Spania au dat faliment după primul an de activitate. În 2007, mulţi români au renunţat la locul de muncă pe care îl aveau şi şi-au pus pe picioare propria afacere. Cea mai rapidă formă de a ajunge din angajat, propriul şef, este să te declari liber profesionist (echivalentul Persoanei Fizice Autorizate în România). Astfel, îţi vei plăti singur impozitele către statul spaniol, asigurarea socială şi TVA-ul de 16%. Dintre cei 58.967 de noi liberi profesionişti existenţi în peninsulă la sfârşitul anului 2007, 20% sunt români, aproximativ 12.000 de persoane, conform datelor Federaţiei Muncitorilor pe Cont Propriu (ATA) din Spania.
Majoritatea concetăţenilor noştri au fost atraşi de afaceri în care aveau o oarecare experienţă. Conform statisticilor ATA, pe primul loc în topul preferinţelor românilor întreprinzători au fost construcţiile (30%), locul al doilea fiind ocupat de restaurante şi baruri (22%).
Cei mai mulţi dintre cei care lucrează pe cont propriu proveniţi din România, se află în Cantabria, Madrid, Valencia şi Andaluzia. Cele patru comunităţi însumează 64% din românii liber profesionişti aflaţi în Spania. Fenomenul are legătură cu intrarea României în Uniunea Europeană, dar şi cu concedierile masive din construcţii, în Spania. Din 200