La mijlocul lunii mai, în Dubai, oraşul considerat simbolul prosperităţii Orientului Mijlociu, îşi va deschide porţile prima expoziţie internaţională de produse "halal" (adică cele
La mijlocul lunii mai, în Dubai, oraşul considerat simbolul prosperităţii Orientului Mijlociu, îşi va deschide porţile prima expoziţie internaţională de produse "halal" (adică cele "aprobate" de Coran), sub titlul generic "Living halal".
"Vor veni bucătari faimoşi care vor demonstra cum se poate găti respectând preceptele religioase islamice", explică Lesley Fair, de la "Dubai International Financial Center", organizatorul expoziţiei. În cadrul acesteia se va ţine şi un concurs destinat creatorilor de modă provenind din ţări musulmane, care vor transforma modele de îmbrăcăminte occidentale (prin adăugarea unor mâneci lungi, spre exemplu) în haine "halal", în conformitate cu ţinuta pudică impusă de islam.
Din expoziţie nu vor lipsi nici standurile dedicate produselor famaceutice şi cosmetice "halal" unde, pentru o clientelă din ce în ce mai numeroasă, după cum o arată sondajele, vor fi prezentate medicamente şi alt gen de produse însoţite de un certificat care atestă că acestea nu sunt confecţionate cu grăsimi animale.
O piaţă de sute de miliarde de dolari
La expoziţie vor fi prezente şi instituţii financiare ori chiar bănci "halal". Concret: din consiliul de administraţie al acestora face parte o "comisie" care se ocupă în exclusivitate cu eliberarea cărţilor de credit fără dobândă (camăta fiind interzisă cu desăvârşire de Coran). Nu au fost uitaţi nici turiştii care vor să respecte întocmai cerinţele islamice. Aceştia vor avea la dispoziţie hoteluri "halal" (unde alcoolul este interzis) construite de multinaţionala Kempinski în principalele oraşe din Orientul Mijlociu.
La fel, ei se vor putea adresa companiilor aeriene "halal", care pun la dispoziţ