Dupa ani la rand in care bancile comerciale au pus accentul doar pe acordarea de credite, acum a venit randul sa-si indrepte atentia si spre produsele de economisire. Interesul manifestat pentru banii populatiei este mai mult decat evident, in conditiile in care majoritatea institutiilor bancare au crescut dobanzile la depozite cu cateva puncte procentuale. Cei care aleg sa-si puna acum economiile la banca pot obtine o dobanda si de 11% pentru lei, suficient de mare sa acopere inflatia – asta daca ea se va mentine in valorile estimate de BNR -, cat si impozitul de 16% datorat statului. Altfel spus, in perspectiva, dobanzile oferite in acest moment sunt real pozitive.
La baza acestor miscari surprinzatoare din partea bancilor comerciale sta nevoia de lichiditati a bancilor, necesara atat pentru sustinerea ritmului de crestere a creditarii, cat si pentru plata trimestriala a taxelor. „Este nevoie de o lichiditate sporita, datorata perioadei de sarbatori, in care volumul creditelor acordate creste destul de mult, care se suprapune cu plata taxelor trimestriale”, ne-a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR.
Integral in Gandul. Dupa ani la rand in care bancile comerciale au pus accentul doar pe acordarea de credite, acum a venit randul sa-si indrepte atentia si spre produsele de economisire. Interesul manifestat pentru banii populatiei este mai mult decat evident, in conditiile in care majoritatea institutiilor bancare au crescut dobanzile la depozite cu cateva puncte procentuale. Cei care aleg sa-si puna acum economiile la banca pot obtine o dobanda si de 11% pentru lei, suficient de mare sa acopere inflatia – asta daca ea se va mentine in valorile estimate de BNR -, cat si impozitul de 16% datorat statului. Altfel spus, in perspectiva, dobanzile oferite in acest moment sunt real pozitive.
La baza acestor miscari surprinzatoare din parte