Lumea moderna ne-a modificat mult modul de existenta, una din caile prin care a facut-o fiind aceea ca ne-a obligat pe (aproape) toti sa mergem la serviciu. Si nu numai sa mergem, dar si sa dam randament maxim la locul de munca, sa fim activi, performanti, sa formam echipe impreuna persoane care au personalitati extreme de diferite si cu care ades este dificil sa ne armonizam.
In acest context este firesc sa dorim sa cautam elemente care sa ne maximizeze performantele.Alimentatia si stilul de viata pot deveni aliati pretiosi dupa cum, evident, ei ne pot fi si inamici.
In primul rand, alimentele sunt surse pretioase de nutrienti cu actiune directa asupra performantelor intelectuale. In cazul unor vitamine sau minerale efectul este cunoscut de multa vreme (magneziul, fosforul, vitamina B6, tiamina, folatii), punerea in valoare a altora fiind de data mai recenta (acizii grasi omega trei, fitonutrientii). O alimentatie echilibrata, care aduce produse din toate categoriile nutritionale in proportii adecvate si care utilizeaza “materie prima” cat mai putin rafinata ne este de ajutor in stimularea performantelor noastre.
Cum sa incepi ziua
Energia primita la primele ore este utilizata cel mai eficient, de aceea se recomanda ca 30 % din caloriile unei zile sa vina la masa de dimineata. Mai mult, daca “sarim” peste micul dejun, organismul recurge la rezerve, utilizand incorect lipidele si ajungand rapid sa produca corpi cetonici. Cetoza este o stare prost girata de metabolismul nostru si, extinsa pe perioade lungi de timp, poate avea efecte extrem de nocive asupra corpului.
Inutil sa reamintesc efectul extrem de daunator pe care il are startul zilei cu o cafea, completata cu o tigara. Daca despre efectele nocive ale fumatului nu cred ca e cazul sa mai discutam, cafeaua merita atentia noastra. Consumata cu moderatie, re