Ultimele săptămîni au fost foarte bogate în evenimente legate de bloguri. Articolul de azi face o trecere în revistă a dezbaterilor, proiectelor şi concursurilor legate de blogging, în mediul românesc, din această lună.
- Blogurile, tocate mărunt pe site-ul Cotidianului
Cotidianul a găzduit pe site-ul său, proaspăt relansat, o dezbatere despre bloguri: Blogul, un refugiu al complexaţilor? Ioan T. Morar a luat partea jurnalelor electronice, iar de partea conservatorilor s-a aflat Florin Iaru. Primul declară răspicat: „Complexaţii sînt de două feluri: cu blog şi fără blog. Proştii, şi ei, sînt tot de două feluri: cu blog şi fără. Ca să nu mai vorbim de deştepţii cu blog şi de cei fără. De fapt, lumea se împarte în două. Eu sînt în partea celor cu blog. Îmi place Internetul, scriu numai e-mail-uri, nu mai scriu scrisori, nici vederi. Comunic electronic. Sînt printre primii români care au avut adresă de e-mail, la serverul de la Fundaţia Soros (dacă mai ţin minte era itmorar@cpcpub.sfos.ro). Am crezut şi cred în computere, în www, în bloguri. Citesc blogurile altora şi mi se pare că lumea este mai mică şi, în acelaşi timp, mai vastă de cînd e Internetul. Nu călătoresc în locuri în care nu am Internet. Am adăugat motoarelor vieţii mele şi motoarele de căutare. Mă simt bine în lumea virtuală“.
Florin Iaru încearcă o atitudine conciliantă, dar la distanţă de blog: „Eu cred că mass-media contemporane au produs un fenomen de aglutinare a spectatorilor. Libertatea de expresie a fost imediat urmată de manipularea publicului. Mass-media sînt afaceri în care eficienţa contează. Iar afacerile nu au nimic cu inteligenţa. În faţa unei asemenea presiuni unificatoare, neatentă la indivizi, preocupată exclusiv de colectivităţi, blogul era singura şansă a unor «ciudaţi» să iasă din maşina de tocat. Că era Mirc, acum zece ani, că e blog, azi, esen