Cu toate că în pieţe carnea este mai scumpă cu 50%-70% decât anul trecut, fermierii spun că nu fac o afacere bună şi că preţul real ar fi mai mare Anul acesta, preţul kilogramului
Cu toate că în pieţe carnea este mai scumpă cu 50%-70% decât anul trecut, fermierii spun că nu fac o afacere bună şi că preţul real ar fi mai mare
Anul acesta, preţul kilogramului de carne a urcat la 18-23 de lei faţă de anul trecut, când era 13-15 lei. Fermierii spun că, dacă s-ar adăuga şi abatorizarea, atunci kilogramul ar ajunge la 35 de lei.
Seceta de anul trecut se resimte şi acum, kilogramul de carne de miel ajungând să coste cu peste 50% mai mult. Fermierii spun că furajele s-au scumpit şi acest lucru a influenţat negativ preţul cărnii de miel.
Mihai Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine - PACERO, ne-a declarat că, în urmă cu un an, tona de furaje se vindea cu 185 de euro, iar acum a ajuns la 320 de euro.
În aceste condiţii, fermierii spun că au fost nevoiţi să ridice preţurile cărnii de la 13 lei la 23 de lei pe kilogram, preţ cu TVA. În pieţele bucureştene, carnea de miel se află la vânzare cu preţul de 17,5 lei, dar aici nu este adăugat TVA-ul.
Abatorizarea ar urca preţurile la 35 de lei
Valentin Marian, secretarul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Dobrogea (ACOD), ne-a declarat că preţurile de pe piaţă sunt mici comparativ cu costurile de producţie. "Pentru a nu vinde în pierdere, fermierii ar trebui să practice la poarta fermei un preţ de 25 lei pentru kilogramul de miel sacrificat", susţine Valentin Marian. Dacă se recurge şi la sacrificarea într-un abator autorizat, atunci kilogramul de carne de miel ar trebui să urce cu încă 10 lei, ajungând, în acest fel, la 35 de lei kilogramul.
Supermarketurile nu se mai aprovizionează din import
În 2007, fermierii ro