Dezbaterile care preced turul doi al alegerilor pentru Primaria Romei au un singur numitor comun - siguranta cetatenilor - si un principal vinovat - imigrantii romani care au sosit in peninsula din 2006, cand a fost liberalizata piata muncii.
In turul doi al alegerilor se infrunta Gianni Alemanno (Alianta Nationala) si Francesco Rutteli (Partidul Democrat), insa discutiile despre Roma au ajuns sa aiba un impact national, dupa ce romanul Ioan Rus a fost arestat la finele saptamanii trecute, fiind acuzat de viol si de injunghierea unei studente de origine africana.
Incidentul agita din nou spiritele in peninsula dupa ce anul trecut politicienii italieni au declarat razboi infractorilor romani, ca urmare a uciderii Giovannei Reggiana de catre Nicolae Mailat, un cetatean roman fara ocupatie. Incidentul de anul trecut a avut loc tot in preajma unui moment electoral, (era vorba de alegerile in fruntea Partidului Democrat in care fostul primar al Romei, Walter Veltroni, l-a infrant pe premierul Romano Prodi), iar autoritatile italiene au recurs la expulzari ale romanilor care locuiau in baraci improvizate la periferia oraselor. Acum se vorbeste insa de masuri mult mai dure.
Renegocierea tratatului privind libera circulatie a persoanelor este doar una dintre solutiile propuse de politicieni, dupa expulzarile individuale, intarirea patrulelor, cresterea numarului de politisti pe strazi sau inasprirea legilor astfel incat cei arestati sa nu poata fi eliberati mai devreme de o sapta-mana. Fostul comisar pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, care va prelua mandatul de ministru de externe al Italiei dupa investitura cabinetului lui Silvio Berlusconi, a adus in discutie renegocierea directivei UE privind libera circulatie a persoanelor. "Principiul fundamental al liberei circulatii a cetatenilor comunitari nu se poate transforma in libe