Salvarea staţiunilor montane şi luxul de a schia în Dubai nu justifică impactul negativ asupra climei Încălzirea globală determină schimbări importante şi în viaţa staţiunilor
Salvarea staţiunilor montane şi luxul de a schia în Dubai nu justifică impactul negativ asupra climei
Încălzirea globală determină schimbări importante şi în viaţa staţiunilor montane din Alpi, renumite pentru schi şi alte sporturi de iarnă. Dar, stratul de zăpadă de 30 cm, capabil să reziste cel puţin 100 de zile pe an, e din ce în ce mai rar. Zăpada artificială este o soluţie, dar studiile ştiinţifice spun că acest lux are consecinţe dramatice asupra mediului.
Tot mai multe staţiuni vestite de schi din Alpi se dotează cu tunuri de zăpadă artificială. O creştere a temperaturii medii anuale de numai un grad Celsius poate şterge de pe harta turistică 100 din cele 600 de staţiuni montane din Alpi.
Din această cauză, zăpada artificială este utilizată în prezent pe 30% din pârtii. În Austria, acest procent este 50%, iar în sudul Tirolului s-a ajuns deja la 58%", a precizat Christian Rixe, specialist la Institutul Naţional de Cercetări asupra zăpezii şi avalanşelor din Davos, Elveţia. În ciuda aparenţelor, viitorul staţiunilor din Alpi nu este deloc sumbru. Din cauza căldurilor insuportabile din verile ce vor veni în următorii 20-30 de ani, oamenii vor prefera oricum refugiul răcoros al staţiunilor montane.
Costuri ridicate şi consum de energie
Lipsa zăpezii naturale a speriat, iniţial, operatorii de turism din zonele alpine şi, fără să analizeze prea mult efectul asupra mediului, majoritatea au optat pentru zăpada artificială. De ce este însă această zăpadă dăunătoare mediului? În primul rând trebuie spus că, spre deosebire de zăpada naturală, cea artificială nu formează fulgi, ci cristale, ceea ce o face mult mai densă şi mai fermă. Ea este mai rezistentă l