Creditul contractat de sectorul privat a accelerat din nou in martie, facand un salt cu 3,3%, dupa ce crescuse mai lent in februarie si ianuarie.
In paralel, apetitul pentru economisire a ramas slab, in ciuda dobanzilor mai mari platite de banci la depozite. La sfarsitul lui martie, soldul creditului neguvernamental a ajuns la 164,6 miliarde de lei (echivalentul a 44,1 miliarde de euro), arata datele BNR. Rimtul anualizat de crestere s-a mentinut insa la 53%, in conditiile in care si martie 2007 adusese un salt consistent al creditelor.
Accelerarea din martie a fost alimentata in special de cresterea creditului in valuta, in timp ce finantarile in lei au castigat mai putin in dinamica.
Apetitul pentru imprumuturi in valuta a urcat, in conditiile in care cursul a aratat o stabilizare relativa, dupa perioada de crestere rapida, care s-a prelungit din toamna trecuta si pana in ianuarie. Totusi, cursul mediu al euro a fost in martie de peste 3,72 lei, atingand astfel cel mai inalt nivel inregistrat din ianuarie 2005. Analistii au fost convinsi ca BNR a intervenit pe piata valutara in ianuarie si a continuat sa isi faca simtita prezenta chiar si in lunile urmatoare, pentru a corecta o miscare de depreciere a leului pe care chiar oficialii bancii centrale o catalogasera drept exagerata.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a subliniat insa recent ca BNR nu garanteaza un anumit nivel al cursului, iar riscul valutar pentru cei care aleg sa se imprumute in devize este important si "destul de evident". In aceste conditii, Popa a aratat ca se asteapta la o temperare a creditarii in valuta. La sfarsitul lui martie, finantarile in valuta reprezentau 55% din creditul neguvernamental total, ponderea lor crescand in ultimele luni.
Apetitul pentru contractarea de finantari in valuta a fost evident in cazul populatiei. Imprumuturile in deviz