Uşile Ateneului Român au fost larg deschise aseară atât pentru personalităţi, cât şi pentru publicul larg, care, înaintea concertului din partea a doua serii, s-a aşezat pe trei rânduri la coadă în foaierul Ateneului, pentru a lua autografe pe cărţile autorului premiat cu Nobel pentru Literatură în 2006. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Scriitorul a dat autografe timp de 15 minute, după care s-a scuzat şi le-a dat întâlnire cititorilor săi astăzi, de la ora 18.00, la magazinul Diverta ( de lângă Scala).
Aseară, de la ora 18.00, pe scena Ateneului au fost prezenţi Emil Hurezeanu, Tudor Octavian, Marius Chivu, Ovidiu Şimonca, Dragoş Bucurenci, Livia Szasz şi Iren Arsene, în sală fiind numeroase personalităţi, printre care Norman Manea. Mihaela Rădulescu, care a susţinut campania editurii Curtea Veche, nu a fost prezentă. După Elias Canetti şi Saul Bellow, Pamuk este al treilea scriitor cu Nobel pentru literatură care ne vizitează ţara, potrivit lui Emil Hurezeanu.
„Pamuk 100%“, pe tricouri
Pamuk s-ar traduce bumbac în limba turcă, iar Răzvan Exarhu a glumit din public că în Turcia există „Pamuk 100%“ pe tricouri. Scriitorul a răspuns întrebărilor invitaţilor, vorbind despre naţionalism, despre traducerea cărţilor sale în 56 de limbi. „Sper să rămân viu, atentatele nu mă sperie“, a subliniat Pamuk, care, în urmă cu trei ani, a admis existenţa genocidului împotriva armenilor şi kurzilor în timpul Imperiului Otoman şi a fost dat în judecată de statul turc.
Pamuk a ajuns ieri în Bucureşti, în jurul orei 11.00, şi i s-a decernat titlul de doctor honoris causa de către rectorul Universităţii Bucureşti, Ioan Pânzaru, în prezenţa scriitorului Norman Manea.
Profesoara Luminiţa Munteanu, traducătoarea tuturor celor patru cărţi ale lui Pamuk apărute până acum în româneşte, a rostit laudatio-ul.
I