Coabitarea de pe scena politică de la Varşovia, dintre preşedintele conservator Lech Kaczynski şi premierul liberal Donald Tusk, devine tot mai tensionată. Situaţia devine cu atât mai problematică cu cât disputa a început să-i irite şi pe ceilalţi lideri europeni. Divergenţele au condus la amânarea vizitei preşedintelui Nicolas Sarkozy în Polonia, care trebuia să aibă loc la 23 aprilie, aducându-i pe oficialii francezi în pragul disperării. Într-o tentativă de a salva aparenţele pentru polonezi, premierul Tusk a anunţat că liderul francez va veni totuşi la data de 9 mai în Polonia.
Cu toate acestea, scrie „TheNews.pl”, partea franceză nu a mai confirmat. Mai mult, Parisul ar putea amâna la rândul său vizita lui Sarkozy pentru a doua jumătate a lunii mai. Mesajul indirect trimis de francezi liderilor polonezi a fost însă cât se poate de evident: un preşedinte european nu-şi poate reface agenda politică în funcţie de certurile politice din alt stat. Cu vizita lui Sarkozy deja trecută pe lista gafelor politice, liderii de la Varşovia îşi văd în continuare de războaiele lor.
Vechea gardă vs. noua gardă
Pe un front se confruntă premierul cu preşedintele, în centrul disputei fiind privind rolul pe care preşedinţia trebuie să-l joace în politica externă. Tensiunile au pornit de la declaraţiile lui Lech Kacyznski de susţinere a Georgiei şi Ucrainei în vederea aderării la NATO, poziţie pentru care nu s-a consultat cu premierul (care doreşte un alt soi de diplomaţie faţă de Rusia). Pe un front paralel, Kaczynski poartă o adevărată luptă de gherilă cu ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski. De mai multe luni, 18 ambasade poloneze au rămas fără ambasadori, iar numărul ar putea să crească, deoarece şeful statului refuză să-i numească pe diplomaţii propuşi de Sikorski.
Pe de altă parte, ministrul refuză să-i recheme pe diplomaţii vizaţi de predeces