Fostul ghid al jurnaliştilor români răpiţi în Irak, Mohammad Munaf a fost condamant astăzi de Curtea de Apel Bucureşti la zece ani de închisoare, pentru terorism şi la şapte ani după gratii pentru plănuirea sechestrării cu Omar Hayssam.
Fostul ghid al jurnaliştilor români răpiţi în Irak, Mohammad Munaf a fost condamant astăzi de Curtea de Apel Bucureşti la zece ani de închisoare, pentru terorism şi la şapte ani după gratii pentru plănuirea sechestrării cu Omar Hayssam. Potrivit legii, el va executa însă numai pedeapsa cea mai grea, de zece ani. Mohammad Munaf a fost, de asemenea, obligat să plătească fiecăreia dintre victime cîte 2 milioane de euro despăgubiri pentru traumele suferite după experienţa sechestrării timp de 55 de zile. Sentinţa pronunţară astăzi poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.
PEDEPSE DA, CONDAMNAŢI NU. Ca şi în cazul celuilalt acuzat din dosar, Omar Hayssam, pedepsele dispuse de instanţă rămîn deocamdată doar condamnări pe hîrtie. În timp de sirianul a reuşit să fugă din ţară şi să scape astfel de cei 20 de ani de închisoare primiţi, Mohammad Munaf se află, încă din 2005, deţinut de forţele militare americane din Irak. Revenirea sa în România nu pare plauzibilă, cu atît mai mult cu cît autorităţile irakiene au refuzat în mod constant colaborarea cu magistraţii români în procesul desfăşurat la Bucureşti. În ciuda tuturor solicitărilor instanţei, Munaf a putut fi văzut doar la un singur termen de judecată, preţ de cîteva minute, în cadrul unei videoconferinţe.
LA BAGDAD. Fostul ghid al jurnaliştilor români a fost judecat la Bagdad, alături de persoanele care au participat efectiv la răpire şi la sechestrare, şi a primit condamnarea la moarte. În urmă cu cîteva luni însă, o instanţă superioară a revocat pedeapsa capitală, susţin apărătorii lui Munaf. Decizia Curţii Federale de Cas