Un analist rus estimează că europenii şi americanii vor plăti miliarde de euro pentru apariţia noului stat În timp ce liderii de la Priştina aspiră la un loc pe scena internaţională,
Un analist rus estimează că europenii şi americanii vor plăti miliarde de euro pentru apariţia noului stat
În timp ce liderii de la Priştina aspiră la un loc pe scena internaţională, experţii fac estimări cu privire la viitorul Kosovo. Prognozele se arată sumbre atât pentru Europa, cât şi pentru SUA, care vor trebui să achite nota de plată pentru noul stat.
Contribuabilii europeni şi americani vor trebui să deblocheze în anii următori miliarde de euro pentru a subvenţiona Kosovo, a apreciat expertul rus Petr Iskenderov, observator al cotidianului "Vremia Novostei" şi expert al Institutului de studii slave de la Moscova.
"Kosovo nu este independentă economic, iar provincia nu dispune de mijloace de existenţă. Economia kosovară depinde în mare măsură de Serbia, statul autoproclamat nu are acces la mare, iar resursele naturale sunt concentrate în regiunile din nord, locuite în majoritate de sârbi", a explicat expertul rus. Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional intenţionează să convoace în vară o conferinţă cu scopul adunării de fonduri pentru Kosovo. Petr Iskenderov pune însă sub semnul întrebării utilitatea reuniunii, amintind că astfel de conferinţe au mai fost organizate şi în cazul Afganistanului şi Irakului, fără a aduce profit acestor ţări.
"Războiul" misiunilor internaţionale
Analistul rus a mai remarcat că independenţa provinciei a fost recunoscută de mai puţin de 40 de state, în timp ce Occidentul şi liderii de la Priştina mizau pe 70 sau chiar pe 100 de ţări. Divergenţele cu privire la dosarul Kosovo nu s-au încheiat nici în cadrul comunităţii internaţionale. Din iunie, UE urmează să trimită în Kosovo misiunea Eu