Judetul Braila s-a confruntat, in primul trimestru al anului 2008, cu citeva focare de boala care ar fi putut avea urmari grave asupra efectivelor de animale domestice, dar si asupra oamenilor. In februarie, a fost declarat un focar de rabie, in municipiul Braila si tot aici s-a depistat un caz de anemie infectioasa ecvina. In ambele cazuri, s-au luat masuri pentru prevenirea aparitiei de epizootii. Astfel, in zona unde a fost depistata vulpea purtatoare de rabie, au fost adunati ciinii maidanezi si s-au vaccinat ciinii si pisicile din curtile localnicilor. In ceea ce priveste anemia infectioasa, calul bolnav, diagnosticat in urma unui examen serologic, a fost sacrificat.
Cel mai grav a fost depistarea unui focar de scrapie, la oile unui crescator particular din localitatea Gavani, comuna Gemenele. Scrapia este o boala a oilor similara bolii vacii nebune. Aceasta se poate transmite si la om, daca se consuma creierul sau maduva spinarii animalului bolnav. Pentru eliminarea rapida a focarului s-au sacrificat patru bovine si 1.709 ovine, intocmindu-se dosare de despagubire, in valoare de 149.760 lei noi.
"Pentru pastrarea indemnitatii teritoriului judetului Braila, s-au luat imediat masuri de combatere a bolilor, de prevenire a difuzarii bolilor din focare si de asanare a focarelor, actiune concretizata prin intocmirea anchetelor epidemiologice, actelor de declarare, programelor de masuri de combatere si profilaxie, evaluarea animalelor si intocmirea dosarelor de despagubire a proprietarilor", se arata intr-un raport prezentat in cadrul Colegiului Prefectural, de conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor Braila.
Judetul Braila s-a confruntat, in primul trimestru al anului 2008, cu citeva focare de boala care ar fi putut avea urmari grave asupra efectivelor de animale domestice, dar si asupra oamenilor. In februari