Presedintele francez Nicolas Sarkozy urma sa-si prezinte aseara bilantul, la un an de la preluarea functiei si sa prezinte noile sale intentii de reforme care sa linisteasca spiritele nemultumite ale francezilor.
Ce s-a intamplat in primul an de mandat al unui presedinte care nu si-a ascuns niciodata ambitia de a deveni un lider al Europei?
Daca pe plan extern planurile lui Sarkozy au avut un relativ succes, in cel intern popularitatea i-a scazut, in mare parte din cauza tumultuoasei sale vieti personale (divortul de fosta sotie Cecilia si casatoria cu fostul model Carla Bruni).
O alta nemultumire a francezilor este legata de incercarea presedintelui lor de a remodela statul-mamut prin intermediul unor reforme controversate, care au starnit mania populatiei.
Cea mai controversata lege este aceea de micsorare a numarului functionarilor publici din cauza birocratizarii masive a administratiei statului.
Din acest punct de vedere, Sarkozy va incerca sa renunte la imaginea de presedinte "bling-bling", crede The Times, si sa le arate francezilor ca este "un om al actiunii", asa cum s-a prezentat inca din campania electorala pentru presedintie de anul trecut.
Inca de la primul sau Consiliu European, Sarkozy a reusit sa se faca remarcat pe scena internationala, fiind cel care i-a convins pe liderii europeni sa debloce discutiile privind Tratatul European, semnat in final in decembrie 2007 la Lisabona.
In schimb relatiile cu aliatul sau traditional Germania au slabit in favoarea intaririi legaturilor cu Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, inrautatite in mare parte din cauza parerilor diferite asupra razboiului din Irak.
Cel mai controversat plan in domeniul extern al liderului de la Elysee ramane Uniunea Mediteraneeana, criticata de Germania ca fiind o structura paralela Uniunii Europene. Planul are in vedere reuniunea