A FOST ODATĂ … ● Sărbători care aduceau laolaltă oameni şi regi
Regina Maria vedea în Sfintele Sărbători pascale prilej de a-i ajuta pe alţii – cu bani, cu mîncare, cu îmbrăcăminte. Încerca să fie prezentă oriunde era nevoie.
Regina Maria, suflet generos şi darnic, era prezentă şi pe parcursul anului printre români, ajutînd şi încurajînd, dar cu atît mai mult avea să fie alături de aceştia chiar în ziua de Paşte, pentru a le aduce o rază de bucurie, dar şi o nepreţuită admiraţie. Regina Maria evocă un astfel de moment tulburător în cartea "Povestea vieţii mele": "Am împărţit daruri în fiecare casă: aşternuturi, săpun, haine, ciocolată, orez, ţigări, cărţi şi minunate mărgele de sticlă pentru fete. După ce am vizitat tot şi pe toţi, m-am urcat din nou pe dealul din spate. Pe drum, la întoarcere, am fost asaltată de o femeie foarte bătrînă, care venise de departe, cu cinci nepoţi, să mă vadă. Numai Dumnezeu poate şti cum de ajung veştile atît de repede. Ea avea 80 de ani şi venise dintr-un alt sat. Am reuşit să o trimit înapoi încărcată cu lucruri. Mărgelele mele cumpărate la Veneţia şi baticele mele colorate au produs o mare încîntare. Am vizitat apoi spitalul...".
ÎN POPOR. Pentru orice creştin, Paştele înseamnă mai presus de obiceiurile consacrate (încondeierea ouălor, facerea cozonacilor şi a preparatelor din miel), prezenţa la rugă şi împărtăşanie. Deşi crescută în religia anglicană, spre deosebire de Carol I, Ferdinand I, Regina Ana şi Regina Elisabeta – care erau de confesiune catolică, Principesa Maria participa, cu modestie, la toate slujbele de Paşte, aflîndu-se pur şi simplu în mijlocul oamenilor de rînd. Chiar dacă era o mare sărbătoare creştină, membrii Familiei Regale nu făceau uz de rang pentru a da tonul la mese festive somptuoase, ba dimpotrivă îşi vedeau de activităţile curente, cu credinţa vie în suflet. "Ne-am întors a