Numarul de mesaje electronice tip "spam" care ajung in conturile utilizatorilor romani a crescut foarte mult in ultimul an, aducand Romania printre primele locuri in topul tarilor din UE care au probleme cu aceste mesaje nesolicitate.
Nu conteaza la ce tip de produse fac reclama – de la cosmetice la pilule magice sau de la software piratat la componente pentru desktop –, cert este ca numarul mesajelor electronice nedorite a crescut foarte mult. si cert este ca a cuprins un numar foarte mare din firmele sau site-urile online romanesti, care trimit oferte de pret pentru produsele lor fara ca utilizatorii sa se fi abonat la un newsletter.
Consecinte
Pe unii dintre utilizatori ii costa doar cateva minute (sau zeci de minute) sa-si stearga mesajele nedorite, insa unele companii inregistreaza pierderi de cateva mii de euro. "O companie cu 1.000 de angajati si salariul mediu brut de 1.000 de euro poate pierde lunar 33.000 de euro daca fiecare angajat petrece 10-15 minute zilnic pentru a sterge sau a filtra e-mail-urile nedorite", a explicat Radu Georgescu, presedintele GECAD Group.
Lege
Conform legislatiei in vigoare, aliniata la standardele Uniunii Europene, "efectuarea de comunicari comerciale prin posta electronica este interzisa cu exceptia cazului in care destinatarul si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari" (Legea 506/2004 si Legea 365/2002). Amenzile prevazute sunt cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.
In articolul de fata s-a strecurat o informatie gresita. Mentionam ca firma Urban si Asociatii nu a fost amendata cu 1.000 de lei pentru ca ar fi trimis "celor 900 de avocati colaboratori mesaje tip newsletter la care acestia nu se abonasera".
Amenda a fost acordata, conform celor comunicate de catre ANRCTI, dupa inregistrarea la sfarsitul lui 2007 a unei pla