St. James Gate. E 9 dimineata si deja mai bine de 400 de oameni s-au asezat la coada de acces in fabrica/muzeul Guinness din centrul Dublinului. Vintul bate puternic si ploaia sta sa inceapa. Totusi, cei 400 de turisti asteapta linistiti, se fac poze, se ride mult, se vorbeste preponderent in italiana, spaniola sau japoneza. O noua zi de vizite la Muzeul Guinness, obiectivul turistic numarul 1 al Dublinului si al Irlandei.
Situata pe citeva hectare in plin centru al orasului, fabrica Guinness este locul de unde pleaca milioane de litri de bere neagra (Irish Stout) spre toate colturile lumii. In mijlocul fabricii a fost construit Muzeul Guinness, un adevarat Disneyland al bautorilor de bere, un imperiu multimedia si de entertainment situat pe 6 nivele.
De la istorie la modernism
Coada de 400 de persoane la care ne asezam avanseaza foarte repede: in 25 de minute am si intrat in interior, ghidati de tineri imbracati din cap pina in picioare in elemente „Guinness”.
Aici stam la o alta coada, ceva mai mica, pentru a cumpara biletul de acces: 14 euro de persoana, pret in care intra si un suvenir, dar si o halba de Guinness (care in oras, in pub, costa 5 euro), la finalul turului prin muzeu. Nu inainte de a fi intrebati din ce tara sintem, pentru statistica muzeului. La parter deja calcam, protejata de sticla, pe hirtia originala prin care a luat fiinta fabrica Guinness, in 1759.
Terenul pe care functioneaza din 1759 fabrica Guinness este inchiriat pe o perioada de 9000 de ani? La anul se implinesc deja primii 250. ...La 5 metri, o imensa vitrina de sticla gazduieste citeva sticle de Guinness, in diferitele forme de prezentare intilnite in cei 250 de ani de istorie. Prima sala in care intram e impresionanta: o imensa cascada de apa, cu o cadere de 3 metri (fabrica este conectata la reteaua de apa potabila a orasul