Orice român încearcă să aibă pe masa de Paşte bucate tradiţionale: drob, ouă roşii, friptură de miel, cozonac, pască şi vin roşu. Chiar dacă pentru acest lucru o familie compusă din trei persoane va cheltui un salariu minim pe economie.
Orice român încearcă să aibă pe masa de Paşte bucate tradiţionale: drob, ouă roşii, friptură de miel, cozonac, pască şi vin roşu. Chiar dacă pentru acest lucru o familie compusă din trei persoane va cheltui un salariu minim pe economie.
Chiar dacă magazinele gem de tot felul de produse tradiţionale, preţurile nu sînt deloc mici. Un calcul simplu arată că cine doreşte să aibă masa îmbelşugată cheltuie peste 400 de lei.
Miel. Preţul cărnii de miel în carcasă en-detail variază între 18 şi 21 lei/kg, în creştere cu pînă la 30% faţă de anul trecut, cînd preţurile au fost de 15 lei/kilogram. Creşterile se explică prin majorarea preţului cărnii de miel viu la ciobani cu pînă la 20%, de la 7,5 lei în 2007, la 8-9 lei/kilogram anul acesta. Carnea de miel în carcasă la poarta abatorului în statele UE este de 21-22 lei/kilogram. Statisticile furnizate de către Ministerul Agriculturii arată că în acest an au fost sacrificaţi peste 3 milioane de miei.
Pentru cei care nu apreciază gustul mielului, în magazine au ajuns peste 20.000 de tone de carne de pui, a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România. În plus s-au importat şi cîteva zeci de tone de curcan din Ungaria.
Ouă. În perioada sărbătorilor pascale se vînd cam 50 de milioane de ouă, spune Ilie Van. El apreciază că într-o lună normală de primăvară oamenii cumpără între 100 de milioane şi 120 de milioane de ouă, însă în luna Paştelui vînzările se ridică la 150-180 de milioane de ouă. Oferta din supermarketuri este foarte variată, nelipsind nici ouăle gata vopsite