Preturile la energie electrica pentru populatie vor creste de la 1 iulie, existand foarte putine sanse ca aceastea sa fie mentinute la nivelul actual, a anuntat ieri Nicolae Opris, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Procentajul de crestere nu este cunoscut in acest moment, noile tarife urmand sa fie cunoscute doar dupa ce ANRE va finaliza o serie de calcule", a declarat Nicolae Opris, vicepresedintele ANRE, citat de Mediafax. Aceasta crestere a tarifelor este cauzata de necesitatea producatorilor de energie electrica de a-si recupera sumele investite in retehnologizarea unitatilor de productie in vederea reducerii emisiilor de CO2 pana la un nivel agreat de Uniunea Europeana.
Totodata, ANRE ar putea inlocui tariful social la electricitate cu acordarea de ajutoare directe pentru consumatorii cu venituri reduse, dar masura depinde de alocarea unor fonduri la rectificarea bugetara.
Aceasta intentie este un prim pas spre atingerea obiectivului ANRE de a renunta la reglementarea preturilor din 2010. Incepand cu acest moment, ar putea avea loc si liberalizarea concreta a pietei pentru populatie.
Desi de la jumatatea anului trecut, teoretic toti consumatorii sunt eligibili, avand dreptul sa-si aleaga propriul furnizor de energie in functie de calculele sale de rentabilitate, niciunul nu si-a exercitat acest drept. Motivul este ca deocamdata traderii de energie nu pot veni cu oferte mai bune de pret pentru populatie, din moment ce producatorii de energie electrica livreaza pe piata reglementata energie la preturi mult mai mici comparativ cu cele practicate pe piata libera.
De aceea, dupa mai bine de noua luni de la liberalizare niciun casnic nu a schimbat Electrica pentru un alt furnizor.
Cea mai recenta majorare a tarifelor la energia electrica, cu circa 4%, a avut loc la 1 aprilie 200