Aproximativ 87% dintre medicii generalisti europeni utilizeaza in medie un computer in activitatea desfasurata, iar 48% dintre acestia dispun de o conexiune in banda larga, arata un studiu paneuropean privind serviciile electronice in domeniul sanatatii, realizat de Comisia Europeana.
In Romania, circa 66% dintre medicii generalisti utilizeaza calculatorul la munca, insa mai putin de jumatate dintre acestia dispun si de conexiune la Internet. Mai mult, folosirea internetului in banda larga in practicile medicilor generalisti din Romania este la cel mai mic nivel din UE.
Un raport dat publicitatii vineri de catre Comisia Europeana concluzioneaza ca medicii europeni folosesc din ce in ce mai mult mijloacele electronice in activitatea profesionala, in special pentru a stoca si trimite informatii legate de pacienti, cum ar fi rapoartele de laborator.
Cu toate acestea, se constata diferente majore in privinta disponibilitatii si utilizarii acestora de la tara la tara, Romania fiind considerata una dintre tarile codase la aproape toate capitolele analizate.
Utilizarea calculatorului la o consultatie medicala: 66% media UE, 22% in Romania
Astfel, media UE arata ca circa 70% dintre medicii europeni utilizeaza internetul, iar 66% folosesc computere pentru efectuarea consultatiilor. In comparatie, in Romania doar 22% dintre medicii generalisti utilizeaza calculatoarele pentru efectuarea consultatiilor. Pentru diagnoze sau prescrierea retetelor, calculatorul este folosit in proportie de numai 11% din cazuri.
Romania iese cel mai mult in evidenta la capitolul internet in banda larga. Astfel, daca Danemarca este tara cu cea mai ridicata rata a penetrarii serviciilor de internet in banda larga in randul medicilor (91%), Romania se afla la polul opus, cu cea mai mica rata de utilizare a acestor servicii - 5%.