Ministrul justitiei Catalin Predoiu sustine ca va insista in timpul mandatului sau pentru imbunatatirea codurilor penale si pentru aducerea unor angajati mai buni in sistemul judiciar. "Obiectivul principal al ministerului este asigurarea unei legisl
A fost una din rarele iesiri in public ale ministrului, a carui numire, la inceputul lunii martie, a pus capat unei perioade de provizorat la conducerea Justitiei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa o numeasca pe Norica Nicolai in locul lui Tudor Chiuariu, care a demisionat in urma unui scandal de coruptie.
Situatia complicata de la varful ministerului a trenat discutiile despre reforma, in conditiile in care Romania trebuie sa demonstreze Comisiei Europene ca a depasit punctele slabe legate de lupta impotriva coruptiei, sa rezolve dosarele de coruptie la nivel inalt si intarzierile in functionarea Agentiei Nationale de Integritate - o institutie infiintata dupa lungi parlamentari de autoritatile romane si care are ca obiect cercetarea averii demnitarilor.
Raportul Comisiei, in urma caruia ar putea fi decisa sau nu aplicarea unei cauze de salvgardare - clauza presupune ca solutiile juridice din Romania nu vor fi recunoscute in restul UE - va fi facut public cel mai probabil in iulie.
Comisia a salutat pasii facuti de Romania in infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, a fost numit recent si un presedinte al institutiei, insa lovitura a venit din interior, dupa ce Curtea Constitutionala a decis in urma cu o saptamana ca unele prevederi ale legii privind functionarea Agentiei nu sunt constitutionale.
Judecatorii Curtii nu au motivat inca decizia - experienta arata ca astfel de motivari pot sa dureze mai multe saptamani -, insa intarzierea in aplicarea legii va fi consemnata la nivelul Comisiei. Parlamentarii care au sesizat Curtea au reclamat, printre altele, f