Faptul ca s-a nascut in aceeasi zi ca Johann Sebastian Bach, 21 martie, este probabil o coincidenta pe care o mai speculeaza doar ziaristii. Totusi, daca pasii ti se indreapta inca din copilarie catre muzica, probabil ca nu poti ignora acest fapt.
Dupa 80 de ani de viata si peste 60 de cariera, Valentin Gheorghiu ramane un monument al artei pianistice romanesti. Si-a facut studiile la Academia Regala de Muzica, cu Mihail Jora, Constanta Erbiceanu, Mihail Andricu si Constantin Brailoiu, dar si la Conservatorul National Superior de Muzica din Paris, unde a urmat pianul cu Lazare Levy (intre varstele de 9 si 11 ani). Debutul la numai 15 ani, alaturi de Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti, dirijata de George Georgescu, avea sa fie doar inceputul unei cariere cu un parcurs constant ascendent (la 22 de ani devenea solist al Filarmonicii bucurestene).
Cariera internationala a lui Valentin Gheorghiu l-a condus in intreaga Europa, dar si in S.U.A., Israel, Canada sau Japonia. Daca in ultimul timp a concertat mai putin in strainatate, Valentin Gheorghiu a facut insa parte din jurii ale celor mai importante concursuri internationale de pian precum "Beethoven" - Viena, "Chopin" - Varsovia, "Regina Elisabeta" - Bruxelles, "Ceaikovski" - Moscova, "Van Cliburn" - SUA, "Arthur Rubinstein" - Tel Aviv, Leeds, Santander, "Marguerite Long" - Paris etc.
In aceasta primavara, Valentin Gheorghiu s-a putut bucura de o dubla aniversare bucuresteana. Cea dintai, semnata de Filarmonica "George Enescu" si dirijorul Cristian Mandeal, a avut in centru dimensiunea componistica a personalitatii sale muzicale, din creatia sa prea putin cunoscuta cantandu-se Concertul pentru pian si orchestra, evident, in interpretarea compozitorului si doua lucrari simfonice, Amintiri din copilarie si Simfonia a II-a.
Intr-o maniera la fel de interesanta, poate mai putin surpr