FLORIAN BICHIR: "PF Daniel afirma că sobornicitatea sau catolicitatea Ortodoxiei nu derivă din geografia ei, ci din plinătatea adevărului de credinţă pe care ea îl conţine şi îl comunică lumii întregi".
Într-un excelent articol, „Dreptatea care L-a omorât pe Hristos“, Nicolae Hulpoi scria că în Biserica noastră nu există ecumenişti şi antiecumenişti, „ci oameni care doresc şi speră la o unitate a tuturor creştinilor aşa când şi cum va voi Dumnezeu şi, pe de altă parte, unii care visează ca toţi oamenii planetei să uite peste noapte de ceea ce sunt, să uite de istoria şi tradiţiile lor, să-şi pună cenuşă în cap şi să intre în Biserica Ortodoxă, «resetaţi» ca nişte computere“.
Alegerea Patriarhului a dat apă la moară unui curent destul de anemic, dar foarte violent şi subteran al antiecumeniştilor. Internetul este cotropit de site-uri care mai de care mai ortodoxe. Apărătoare, vezi Doamne, a sfintei ortodoxii pe care unii vor să o vândă, de parcă cineva ar vrea să o cumpere! Noii „zeloţi“ internauţi sunt vigilenţi la puritatea ortodoxiei, dar postează, culmea, la ore când ar trebui să fie la Biserică, nu pe net. Fanatici care sunt asemenea fariseilor. Şi aceştia acum două mii de ani se socoteau a fi cei mai drepţi dintre evrei şi l-au omorât pe Hristos. Având tocmai conştiinţa că apără legea şi împlinesc toată dreptatea.
Discuţia despre viitorul Bisericii este necesară, mai ales după regimul comunist rigid şi refractar la tot ce însemna străinătate. Dar şi a tranziţiei nenorocite peste care Biserica a trecut lin datorită tactului Patriarhului Teoctist. Acum Biserica are de înfruntat alte ispite: ale globalizării, ale secularizării. Noi, ortodocşii, trebuie să învăţăm că dialogul cu celelalte culte este indispensabil, mai ales acum când am intrat în Uniunea Europeană. Şi e vorba de cunoaştere reciprocră, nu de negociere a mărturisir