Ultima vineri din Postul Mare este numită Vinerea Paştelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare. Astăzi este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoşesc. Din acest motiv, Vinerea Mare este zi de post negru.
Ultima vineri din PostulMare este numită VinereaPaştilor, VinereaPatimilor, VinereaNeagră, Vinerea Seacă sau VinereaMare. Conotaţiile legate deaceste denumiri sunt date de ceeace se întâmplă în această zi: senumeşte Vinerea Paştilor, pentrucă este ultima vineri dinainteaPaştelui; Vinerea Patimilor, deoareceîn această zi a pătimit şi a fostrăstignit Iisus Hristos; VinereaSeacă, pentru că cei mai mulţiromâni au obiceiul de a posti postnegru. Adică nu mănâncă şi nubeau nimic toată ziua. Mai estenumită Vinerea Mare pentru căeste ultima vineri din SăptămânaMare.
Scoaterea Epitafului
În Sfânta şi Marea Vineri seface pomenirea Sfintelor şi Mântuitoarelorşi înfricoşătoarelorPatimi ale Domnului şi Dumnezeuluişi Mântuitorului nostruIisus Hristos: scuipările, lovirilepeste faţă, palmele, insultele,batjocurile, haina de porfiră,trestia, buretele, oţetul, piroanele,suliţa şi, înainte de toate, crucea şimoartea pe care le-a primit debunăvoie pentru noi. Se mai facepomenire de mărturisirea mântuitoarefăcută pe cruce detâlharul recunoscător, care a fostrăstignit împreună cu El. PatimileMântuitorului impun, deasemenea, o serie de slujbe speciale,deosebit de impresionante.Slujbele din această zi cuprind:Denia de Joi seara (în timpul căreiase citesc „cele douăsprezeceEvanghelii“ care vorbesc desprePătimirile Domnului), Ceasurileîmpărăteşti (de vineri dimineaţa),Vecernia (în timpul căreia se faceşi „Punerea în mormânt“ sauscoaterea Epitafului în mijloculbisericii, spre închinare) şiPavecerniţa. Este o zi aliturgică înbisericile ortodo