» Biroul Electoral Central a interzis ieri utilizarea telefoanelor mobile cu camera foto in cabinele de vot, pentru a preintampina "rascumpararea" voturilor executate si dovedite, exprimate in favoarea candidatilor unor partide generoase.
» Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, spune ca in comunele din judetul Ilfov unii candidati promit recompensarea unui vot cu 1.000-1.500 de euro.
Biroul electoral central (BEC) a stabilit ieri ca alegatorii nu pot intra in cabinele de votare cu aparatura de inregistrare sau care poate realiza captura de imagini (telefoane mobile moderne, camere video, camere foto digitale etc.). Membrii BEC au luat aceasta decizie dupa ce Asociatia Pro Democratia a sesizat pericolul fraudarii alegerilor cu ajutorul telefoanelor mobile, pe care electorii le pot folosi pentru a le dovedi finantatorilor lor politici ca i-au votat. Nici un partid nu a recunoscut insa ca ar avea in plan idei de fraudare a alegerilor cu mobilul.
"Este o metoda de fraudare moderna, este noua metoda «suveica». Circula mai multe zvonuri despre incercarea de a frauda alegerile prin aceasta metoda si noi dorim sa preintampinam aceste lucruri", ne-a declarat Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia. Parvulescu a subliniat ca, in baza deciziei BEC, toti oamenii care intra in cabinele de vot cu astfel de aparate comit o infractiune si sunt pasibili de pedeapsa, insa nu a putut preciza cum se poate realiza practic depistarea potentialilor infractori electorali, in conditiile in care in sectiile de votare nu se vor instala detectoare de metale ca la aeroporturi, iar votantii nu pot fi perchezitionati de jandarmi.
"Unii vor sa bage in aceasta campanie milioane de euro pentru cumpararea voturilor. In unele comune din jurul Bucurestiului votul se vinde cu 1.000-1.500 de euro", a explicat presedint