Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania au solicitat Rusiei miercuri seară, în Consiliul de Securitate ONU, să revină asupra deciziei de a strânge legăturile cu provinciile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, însă s-au lovit de refuzul abrupt al reprezentantului Moscovei în forul multilateral de la New York, informează Reuters.
Întrebat de ziarişti cumcomentează apelul celor patru,ambasadorul rus la Naţiunile Unite,Vitali Ciurkin, a declarat că Moscovanu va face pasul înapoi. „Cred că eiînşişi (reprezentanţii celor patru stateoccidentale - n.n) înţeleg faptul că aşaceva nu se va întâmpla. Nu este nimicantigeorgian în acele eforturi.Măsurile noastre sunt în limiteledreptului internaţional, în limitelelegalităţii“, a adăugat Ciurkin.
Săptămâna trecută, preşedintelerus în exerciţiu, Vladimir Putin, aordonat guvernului de la Moscova sărecunoască anumite documenteemise de autorităţile din cele douăregiuni separatiste georgiene şi săintensifice cooperarea cu acestea înmai multe domenii, inclusiv celcomercial.
Deşi ambasadorul Ciurkin a datasigurări că măsurile la care a făcutreferire Putin nu pot fi interpretate cao recunoaştere diplomatică a Abhazieişi Osetiei de Sud, Georgia consideră căgestul Moscovei îi ameninţăsuveranitatea şi este o consecinţădirectă a intenţiilor ţării de a adera laNATO.
VERDICT ÎN FRANŢA
Adversarul liderului georgian, azilant politic
Poziţia Moscovei faţă de Abhazia şiOsetia de Sud nu este singura problemăpentru Tbilisi. Săptămâna aceasta, unuldintre cei mai proeminenţi opozanţi aipreşedintelui Mihail Saakaşvili, fostulministru al apărării Irakli Okruaşvili, a obţinut azil politic în Franţa. Ela fost condamnat de justiţia georgianăpentru corupţie, acuzaţiile la adresa savenind însă după ce acesta l-a acuzatpe Saakaşvili că ar fi intenţionatasasinarea u