Statisticile centralizate la Bruxelles confirmă: avem cele mai mari creşteri de preţuri din UE la produsele agricole În Polonia, legumele s-au ieftinit anul trecut cu 10%. În Italia, cu
Statisticile centralizate la Bruxelles confirmă: avem cele mai mari creşteri de preţuri din UE la produsele agricole
În Polonia, legumele s-au ieftinit anul trecut cu 10%. În Italia, cu 6%. Explicabil: sunt ţări cu pământ mult, practică agricultură pe scară largă… În Suedia, ţară nordică, s-au ieftinit cu numai 1,5%. În România, s-au scumpit cu… 50%. Fără comentarii.
Biroul de statistică al Comisiei Europene (Eurostat) a dat publicităţii săptămâna aceasta un raport privind evoluţia preţurilor în domeniul agricol, în 2007 comparativ cu 2006. Evoluţia este, desigur, în sus, după cum constată toţi europenii pe propriul buzunar.
La nivelul EU-27, creşterea reală (peste inflaţie) este de 6,5%. Creşterea vine în principal din Europa veche (care are şi cea mai mare pondere în consum) - 5,7%. Dacă se adaugă şi cele 10 state care au aderat în 2004, creşterea este de jumătate de punct procentual. În schimb, dacă adăugăm şi România, şi Bulgaria, preţurile mai sar cu încă 0,3 puncte. Cei mai noi membri ai UE au reuşit să zgâlţâie statistica europeană, din cauza creşterilor explozive ale preţurilor.
Astfel, România a înregistrat o creştere reală a preţurilor produselor finale agricole de 13,8%, cea mai mare din UE. Bulgaria a avut o creştere de "numai" 12%. De altfel, creşteri de peste 10% s-au înregistrat practic doar în cazul noilor membri ai UE (Ungaria, Cehia, Lituania - 13%, Polonia - 11,7%).
Aceste "performanţe" se explică prin nivelul redus de eficienţă a agriculturii, mai ales că nu e vorba de ţări cu "miză" în acest domeniu). Dar, evident, principala explicaţie stă în faptul că 2007 a fost, în mai toată Europa, un an foarte slab din punct de vedere