Preşedintele, prezent la centenarul scriitorimii, şi-a ironizat fiica şi pe ministrul finanţelor.
Preşedintele Traian Băsescu a fost ieri prezent, la orele 11 „trecute fix“, la sediul Uniunii Scriitorilor din Calea Victoriei, nr. 113. Motivul: simpozionul festiv care marca împlinirea a 100 de ani de la „naşterea“ Societăţii Scriitorilor Români, unul dintre părinţii actualei Uniuni a Scriitorilor din România. Băsescu a schimbat câteva „înţepături“ cu un adversar politic, Varujan Vosganian, care se afla în prezidiu în dublă calitate: şi de „mare vistiernic“, adică de ministru al economiei şi finanţelor, şi, mai ales, de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Într-adevăr, Vosganian a avut, în tinereţe, şi veleităţi literare, concretizate în câteva volumaşe de proză şi poezie.
În deschiderea festivităţii, preşedintele Nicolae Manolescu a înmânat, din partea Uniunii Scriitorilor, medalii şi plachete omagiale principalelor personalităţi prezente şi care reprezentau instituţii partenere, printre care Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român.
Nicolae Manolescu a deplâns absenţa din sală a foştilor preşedinţi ai breslei care se mai află încă în viaţă. Evident, se referea la scriitorul Dumitru Radu Popescu, „lider“ în cea mai grea perioadă a Uniunii - întunecaţii ani ’80, când Ceauşescu şi „căţeii“ săi pe linie de partid o luaseră razna rău de tot -, apoi, după ’89, la Mircea Dinescu şi la Eugen Uricaru, pentru că, după cum se ştie, criticul Laurenţiu Ulici şi-a găsit sfârşitul într-un groaznic accident, fiind preşedinte al USR în funcţie.
Dintre cei care au avut funcţii de răspundere în forurile conducătoare ale Uniunii, Manolescu a remarcat prezenţa în sală a doar câtorva nume importante: scriitorii Nicolae Breban, Nicolae Prelipceanu, Ion Hobana, George Bălăiţă. Alte nume de autori importanţi, car