» Turismul de croaziera aduce zeci de mii de turisti pe an, in Dobrogea, si venituri de ordinul zecilor de milioane de euro.
» Operatorii se plang insa de faptul ca autoritatile, mai ales cele din Tulcea, le pun bete-n roate.
Numarul turistilor care viziteaza Romania la bordul navelor de croaziera este in crestere de la an la an. Numai din statisticile Administratiei Porturilor Maritime Constanta reiese ca, in 2007, au vizitat zona 77 de vase, cu peste 24.000 de persoane la bord. Anul 2008 va fi mai bun, peste 90 de vase anuntandu-si deja prezenta. Constantin Matei, directorul APMC, a anuntat ca maine soseste in portul Constanta "Saga Rose", pavilion Bahamas, cu 500 de turisti la bord, majoritatea britanici, iar pe 2 mai vine "Kristina Regina", cu peste 1.000 de pasageri la bord.
De asemenea, Virgil Dragan, directorul Navlomar, spune ca a semnat un contract cu o firma ruseasca, prin care doua nave de croaziera vor face 48 de sosiri in Tulcea, via Nessebar, Varna (Bulgaria), Kiev si Odessa (Ucraina). "Estimam ca vom aduce 35.000 de turisti, in special francezi, nemti si englezi", a precizat Dragan.
Industria turismului de croaziera nu este lipsita de probleme. Virgil Munteanu, presedintele Asociatiei Operatorilor de Turism din Delta Dunarii, spune ca autoritatile din Tulcea boicoteaza domeniul. "Daca anul trecut au sosit in porturile tulcene aproape 1.000 de nave de croaziera, anul acesta, numarul lor se va reduce dramatic. Armatorii si operatorii de turism care au adus pana acum cu nave de croaziera turisti din Vestul Europei si din America in portul Tulcea pentru a vizita Delta Dunarii, anul acesta s-au orientat spre porturi din Ucraina. Ei reclama instituirea de catre autoritatile tulcene a unor taxe foarte mari pentru navele intrate in port si pentru turistii care efectueaza excursii in Delta", spune Virgil Munteanu.