Pentru a avea pe masă preparatele tradiţionale, pensionarii din întreaga ţară împrumută sume de peste zece milioane lei vechi la Casele de Ajutor Reciproc Explozia de preţuri
Pentru a avea pe masă preparatele tradiţionale, pensionarii din întreaga ţară împrumută sume de peste zece milioane lei vechi la Casele de Ajutor Reciproc
Explozia de preţuri înregistrată la produsele tradiţionale de Paşte - ouă, cozonac, carne de miel şi pască - i-a determinat pe pensionari să apeleze la împrumuturi pentru a întâmpina aşa cum se cuvine Sfintele Sărbători. Astfel, Casele de Ajutor Reciproc din Capitală, dar şi din ţară au fost luate cu asalt de persoanele cu o pensie modestă, care nu le permite luxul unei mese îmbelşugate.
În această săptămână, zeci de persoane au apelat la serviciile Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a sectorului 5, pentru a obţine un împrumut care să le ajute să se descurce în preajma sărbătorilor. "Am venit, taică, să mă împrumut pentru că, în baza pensiei, aş petrece Paştele în faţa unei mese goale.
Cu pensia pe care o am, chiar şi aşa, mărită, abia reuşesc să îmi plătesc întreţinerea şi să îmi cumpăr medicamentele pentru diabet", ne-a spus Viorel B., un bătrânel venit la prima oră pentru a-şi ridica banii. Pentru acelaşi lucru aştepta la coadă şi Ioana C., văduvă de război, al cărei venit lunar nu depăşeşte cinci milioane de lei: "Mă împrumut frecvent de la CAR. Ultima oară mi-am cumpărat un televizor, pentru că cel vechi se stricase".
Şi la Hunedoara şi Arad pensionarii s-au înghesuit la ghişeele CAR-urilor, numărul acestora fiind cu 20 la sută mai mare decât de obicei, potrivit Rompres. "Pensionarii solicită împrumuturi, în această perioadă a anului, pentru a-şi cumpăra zahăr, făină, ulei sau miel de Paşte.
Mulţi pensionari s-au împrumutat şi pentru Paştele catolic", a declarat vicepreşedintele CAR Deva, Toader Pop. P