La Mehedinţi, preţul kilogramului de carne de miel tăiat, cumpărat de la ciobani, nu sare de 15 lei. Cel puţin acesta este preţul afişat de baciul Aron Tănăsoiu din comuna Livezile, cel mai
La Mehedinţi, preţul kilogramului de carne de miel tăiat, cumpărat de la ciobani, nu sare de 15 lei. Cel puţin acesta este preţul afişat de baciul Aron Tănăsoiu din comuna Livezile, cel mai renumit crescător din zona Olteniei, cu turme ce numără peste 3.000 de oi. Ciobanul susţine că, în condiţiile în care guvernul a dat o subvenţie de 35 de lei pentru fiecare oaie, el nu doreşte să jupoaie pielea de pe cumpărător.
Din cele 3.000 de ovine, Aron a adus la piaţă doar 1.000. Restul, spune el, îi va vinde mai târziu, la arabi, "că vor veni cu tirurile direct la stână să ia miei graşi şi frumoşi, unii chiar şi de 20 de kilograme!".
Locul unde îşi expune ciobanul marfa, Târgul Veterani din Drobeta Turnu-Severin, este amenajat de către autorităţile judeţene special pentru sacrificarea animalelor: apă, canalizare, asomatoare. "Trebuie să ne aliniem şi noi la ordinele Uniunii Europene, cu asomatul, cu toate! N-avem încotro, suntem ciobani europeni acum!", a spus baciul râzând.
Are angajaţi 12 ciobani
Baciul Aron Tănăsoiu are angajaţi la cele 3.000 de oi nu mai puţin de 12 ciobani, pe care susţine că îi plăteşte lunar cu 700 de lei, iar dacă sunt cuminţi şi fideli, le mai dă şi ceva oi. La o turmă aşa numeroasă, nu lipsesc 20 de măgăruşi şi toţi atâţia dulăi, cei mai mulţi din rasa ciobănesc carpatin.
Aşa am pornit în viaţă, de la 100 de oi. Baciul spune că de mic copil i-a plăcut oieritul şi că a muncit să ajungă la un astfel de nivel. "I-am slugărit lui tata la oi mai bine de opt ani de zile şi pe fiecare an primeam 12 oi. Să ştiţi că meseria nu este chiar aşa de bănoasă cum cred unii, dar nici nu mă pot plânge. Eu voi duce tradiţia mai departe şi