La 37 de ani, episcopul-vicar Sofian Brasoveanul este al doilea in rang, dupa mitropolitul ortodox Serafim, al Germaniei, Europei centrale si de nord. In prag de Pasti, el ne raspunde la o serie de intrebari legate de dezbinarea la romani, discriminarea sexuala pe Muntele Atos, relatia Bisericii Ortodoxe Romane cu celelalte confesiuni crestine si cum se implica aceasta in proiectele de integrare sociala si culturala a imigrantilor romani din Europa.
Dani Rockhoff: Sunteti un ierarh tanar, cu mare responsabilitate. La ce se refera aceasta?
PS Sofian: La faptul ca sunt episcopul-vicar al Mitropoliei. Biserica noastra din Germania este constituita ca Mitropolie, in cadrul Bisericii ortodoxe Romane, fiind este condusa de un mitropolit, IPS Serafim. Eu sunt, ca sa raspund cu un termen lumesc, „adjunctul” lui mitropolitan.
D. R. Sunteti si capul Centrului Ortodox Roman, care are o larga sfera de cuprindere in Munchen si Bavaria...
PS Sofian: Da, ca episcop-vicar, in decembrie 2004, cu binecuvantarea IPS Serafim si in urma unei sedinte, in care ne-am gandit cum sa facem mai eficienta activitatea noastra, am infiintat un centru bisericesc care cuprinde un centru de coordonare pastoral si un asezamant monahal numit „Sf. Siluan”. La fel ca la Nurnberg, avem regim monahal si facem slujbe dimineata si seara, in capela noastra. In Munchen sunt inca doua parohii, mai vechi, una fiintand de 31 de ani, iar alta, de 18 ani. Incercam sa unim eforturile tuturor, pentru a reusi sa ridicam o biserica ortodoxa pentru romanii din zona.
D.R.: Cum se implica Mitropolia si Centrul Ortodox Roman din Munchen, pe care il pastoriti, in proiecte culturale si sociale pentru romanii din Germania?
PS Sofian: Se implica...cum poate. Pentru ca, pentru implicare, este nevoie de bani, ceea ce noi avem destul de putini, aici. La nivel cultural, Mitropolia se impl