Străinii ilegali vor putea sta doar şase luni pe teritoriul unui stat membru UE După discuţii care au durat mai bine de trei ani, instituţiile şi statele UE au ajuns la un acord privind
Străinii ilegali vor putea sta doar şase luni pe teritoriul unui stat membru UE
După discuţii care au durat mai bine de trei ani, instituţiile şi statele UE au ajuns la un acord privind proiectul de lege care reglementează repatrierea imigranţilor ilegali din Europa. Un amendament se referă la minorii neînsoţiţi, care vor putea fi reţinuţi, timp de mai multe luni, în centre speciale de găzduire.
Preşedinţia slovenă a UE şi Parlamentul de la Strasbourg au ajuns la un compromis menit să armonizeze, într-un sens mai "restrictiv", condiţiile de primire a imigranţilor aflaţi în mod ilegal pe teritoriul vreunei ţări membre a UE. "Europa arată, prin acest acord, că nu acceptă imigranţi ilegali", a declarat raportorul parlamentar al proiectului de directivă, Manfred Weber, citat de cotidianul "Le Figaro".
Potrivit unor surse neoficiale, s-a stabilit ca durata reţinerii maxime a străinilor care se află ilegal într-un stat european (unul dintre capitolele cele mai controversate ale proiectului) să fie de şase luni, la care se mai poate adăuga un an doar în cazuri excepţionale.
În Franţa, această perioadă de reţinere nu depăşeşte, la ora actuală, 32 de zile. De altfel, Hexagonul a exclus, recent, orice regularizare în masă a situaţiei imigranţilor ilegali. "Nu va exista nicio regularizare globală, aceasta ar duce la catastrofă", a declarat Nicolas Sarkozy, într-un interviu televizat.
Copiii minori pot fi reţinuţi
Un alt amendament intens dezbătut a fost cel referitor la situaţia minorilor neînsoţiţi care ajung pe teritoriul unui stat membru al UE. Aceştia vor putea fi "deţinuţi" în centre speciale, până la reglementarea situaţiei. În cazul în care,