Euranet este prima reţea europeană de radio, primul mare parteneriat în domeniul radiodifuziunii. Este pentru prima dată cînd se pune în mişcare un proiect paneuropean de o asemenea amploare. Comisia Europeană a aprobat anul trecut o finanţare de aproape 6 milioane de euro pentru acest proiect. Preşedintele Radio France Internationale, Antoine Schwartz, e de părere că proiectul este indispensabil pentru construcţia europeană.
Euranet e o reţea de radiouri care şi-au propus să realizeze programe informative despre Europa. Cum funcţionează acest proiect?
Anul acesta am iniţiat împreună cu Deutsche Welle şi încă alte 13 posturi de radio o reţea europeană. Această reţea a decis să dezvolte o serie de programe europene. Credem că asemenea emisiuni sînt indispensabile pentru Europa şi am reuşit să obţinem o finanţare din partea Comisiei. Fiecare cetăţean european trebuie să-i cunoască şi să-i înţeleagă pe ceilalţi. Parteneriatul nu e doar o chestiune formală. El se referă chiar la conţinutul emisiunilor, la acţiuni comune. Unele programe sînt realizate în coproducţie şi au aceeaşi linie editorială. Pe de altă parte, ne-am propus să realizăm şi un site Internet comun, unul care să aibă acelaşi conţinut în mai multe limbi europene.
"Sîntem vîrful de lance al informaţiei europene"
Toate posturile implicate în proiect sînt internaţionale. De ce nu există în această reţea şi radiouri naţionale sau regionale?
Într-adevăr, majoritatea posturilor din reţea sînt radiouri internaţionale. În unele dintre ţări există chiar două posturi internaţionale care participă. E cazul României, de exemplu, unde s-au implicat deopotrivă RFI şi Radio România Internaţional. De ce atît de multe posturi de radio internaţionale? Pentru că aceste radiouri s-au specializat în acest gen de ştiri, şi-au dezvoltat competenţe în informaţia europeană. Sîntem vîrful de lance