În Vinerea Mare, sute de credincioşi însoţiţi de preoţi şi călugări au refăcut simbolic Drumul lui Iisus pe Golgota. Sursa: Marius Mitrache
Câteva sute de credincioşi ortodocşi au participat, în Vinerea Mare, la „Drumul Crucii“, un pelerinaj care are loc în Valea Jiului. Pe un traseu de 10 kilometri, între Lupeni şi schitul din Vârful Straja, oamenii au însoţit crucea din lemn, care cântăreşte peste 100 de kilograme şi măsoară 4,40 metri lungime şi 2,20 metri lăţime.
Pe cruce sunt sculptate imagini cu cele 14 popasuri pe care Mântuitorul le-a făcut în drumul spre Golgota. Într-un relicvariu se află moaştele mai multor sfinţi, dar şi o bucată din lemnul Crucii pe care a fost răstignit Iisus.
Cinci soldaţi romani au însoţit crucea
Anul acesta, crucea imensă a fost însoţită de cinci bărbaţi îmbrăcaţi în straie de soldaţi romani. „Am dorit să reprezentăm scena biblică, iar în special copiii să înţeleagă ce s-a întâmplat atunci“, spune omul de afaceri Emil Părău, iniţiatorul pelerinajului.
Procesiunea a avut în frunte un sobor de preoţi şi călugări şi a pornit de la Cimitirul Eroilor din Lupeni. „Drumul Crucii“ are o lungime de 10 kilometri, iar pe traseu pelerinii au făcut 14 opriri, în locuri marcate, unde preoţi au citit din Sfânta Scriptură.
„O singură dată în an credincioşii se pot închina la cele 14 moaşte de sfinţi care sunt încastrate pe cruce, iar prin acest drum încercăm să rememorăm suferinţa la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre“, mai spune Emil Părău.
Patru ore de pelerinaj
După mai bine de patru ore de mers pe un drum destul de anevoios, credincioşii au ajuns la Schitul din muntele Straja, care, deşi suntem în luna aprilie, este încă îngropat în zăpadă.
„Aici, priveliştea este foarte frumoasă, iar în vârful munt