Febra cumparaturilor de Pasti a ajuns la apogeu. Magazinele sint asaltate de mii de braileni care au lasat pe ultima suta de metri cumparaturile de sezon. Pentru a face fata valului de clienti, toate hypermarketurile si-au prelungit programul de functionare si si-au facut aprovizionarea, astfel incit toate produsele pe lista de cumparaturi sa fie la indemina. Cit ii costa pe braileni respectarea traditiei potrivit careia masa de Pasti sa fie imbelsugata? Un calcul simplu, strict pentru produsele de neinlocuit, arata clar ca o familie trebuie sa aloce un buget de cel putin 220 lei, adica putin peste 2 milioane de lei vechi. Suma este suficienta pentru a putea fi achizitionate un miel mic, 30 de oua, 2 litri de vin rosu, cozonac si pasca. Concret, un miel taiat, de maxim 10 kg ajunge undeva la 170 lei, circa 12 lei ouale, alti 10 lei vinul, iar de restul, cozonac si pasca. Pentru cei care doresc sa impresioneze, cu inca 50 lei pot cumpara citeva lucruri banale, dar care sint de efect atunci cind este aranjata masa festiva: o fata de masa cu specific, un suport de luminare, servetele in ton cu evenimentul sau un cos pentru aranjarea oualor. In plus, gustarea dinaintea fripturii de miel mai scoate din buzunarul gazdei citeva zeci de lei. Adica, minim cite 10 lei pentru salam, cascaval, masline, kaizer, sa zicem in total 50 lei. Platourile cu gustari mai sint apoi completate cu rosii, castraveti, ridichi, ceapa verde, salata, alti vreo 20 de lei. Daca festinul se doreste a fi complet, inca vreo 60 lei pot rezolva problema salatei boef, a sarmalutelor si a desertului, iar inca alte citeva zeci de lei vor asigura, de exemplu, sucul, apa minerala, precum si bautura aperitiv de la inceputul mesei. Una peste alta, o masa de 4 persoane, ceva mai bogata, inseamna, peste cheltuiala minima, inca 250 lei, adica aproximativ 470 lei.
Febra cumparaturilor de Pasti a ajuns la apo