Paştele este sărbătoarea sufletului, delectare pentru ochi, gust şi miros, dar examen greu pentru digestie. Sub asaltul delicateselor, vezicula biliară rezistă eroic sau cade la datorie, în
Paştele este sărbătoarea sufletului, delectare pentru ochi, gust şi miros, dar examen greu pentru digestie. Sub asaltul delicateselor, vezicula biliară rezistă eroic sau cade la datorie, în linia întâi a războiului cu delicatesele.
Trecerea bruscă de la regimul cotidian direct la mesele copioase, fără un prealabil "antrenament", este o adevărată probă de forţă pentru organism, explică dr. George Dumitraşcu, de la Spitalul Militar de Urgenţă din Sibiu. Pe lângă stomac, ficat şi pancreas, vezicula biliară este cel mai greu încercată în asemenea situaţii, mai ales dacă nu mai este nici foarte "tânără".
Apar balonări, regurgitaţiile (revenirea sucului gastric în gură), dureri în zona ficatului - care pot să iradieze până înspre umărul drept sau în spate, gust amar, senzaţii de vomă, arsuri retrosternale (în "coşul pieptului"), uneori diaree care alternează cu constipaţia. În general, senzaţiile apar după consumarea alimentelor grase, tocăturilor şi prăjelilor, dar pot să apară uneori şi în somn sau în cursul zilei, după o emoţie sau un efort fizic mai intens.
Alimentele nu sunt absorbite decât în mică măsură din stomac. Marea majoritate sunt asimilate din intestinul subţire, după ce au fost mai întâi "sortate" pe categorii, în lipide, proteine şi glucide. Pentru trecerea acestora din urmă din intestin în sânge este nevoie de anumite secreţii care ajută la separarea lor, cele mai importante fiind sucul gastric, sucul pancreatic şi bila, care este un lichid galben-verzui produs şi secretat de ficat, dar care, între mese, se acumulează într-un mic rezervor - vezicula biliară sau colecistul, situat undeva în mijlocul ficatului. În timpul meselor, canalul care un