Pentru că perioada Paştelui stă şi sub semnul oului, am încercat să aflăm mai multe detalii despre acest aliment. Ce valori nutritive au ouăle şi cum trebuie preparate pentru a beneficia la
Pentru că perioada Paştelui stă şi sub semnul oului, am încercat să aflăm mai multe detalii despre acest aliment. Ce valori nutritive au ouăle şi cum trebuie preparate pentru a beneficia la maximum de calităţile lor.
Compoziţia ouălor de găină este extrem de complexă. 100 de grame de ou crud conţin, în medie, 147 de calorii. În privinţa principiilor alimentare, în 100 de grame se găsesc 13 tipuri de proteine, 11 tipuri de grăsimi, (grăsimile - colesterolul, de fapt - se găsesc în special în gălbenuş, iar proteinele în albuş, o proteină aproape pură).
În plus, oul mai conţine grăsimi mononesaturate (circa 5 grame), polinesaturate (un gram), calciu (circa 57 de miligrame la 100 de grame de ou crud), fier (2 miligrame), Vitamina D (2 micrograme la 100 de grame de ou crud) şi Vitamina B 12 (3 micrograme). Calciul din ou este foarte uşor de absorbit de organism (este biodisponibil). De asemenea, oul este foarte util în ameliorarea fertilităţii masculine, protejarea vaselor sanguine şi prevenirea tulburărilor nervoase.
În ceea ce priveşte prepararea, cea mai proastă metodă este prăjirea ouălor. La peste 180 de grade, ouăle generează compuşi toxici, deoarece grăsimea se peroxidează. În plus, proteinele din ou se degradează şi nu mai pot fi asimilate de organism.
O altă modalitate de preparare care ar trebui evitată o reprezintă ouăle răscoapte, care sunt indigeste. "Oul conţine tot ceea ce este necesar pentru a da naştere unei fiinţe. Cu cât îl tratăm termic mai mult, cu atât el devine mai indigest, iar substanţele pe care le conţine sunt mai puţin biodisponibile (mai puţin asimilabile de organism).
Pentru a profita de bogăţia de substanţe nutriti