Regele Juan Carlos al Spaniei i-a dat sfaturi fiului său despre cum să domnească. În secolul XXI, poveţele regale se deosebesc de cele recomandate de Machiavelli în "Principele", după ce-l
Regele Juan Carlos al Spaniei i-a dat sfaturi fiului său despre cum să domnească. În secolul XXI, poveţele regale se deosebesc de cele recomandate de Machiavelli în "Principele", după ce-l studiase ani de zile pe Cesare Borgia.
Între Felipe şi Cesare Borgia sunt sute de ani şi o diferenţă enormă de "aluat". Felipe descinde din cea mai veche dinastie care a domnit în Europa, cea a Capeţienilor. Cesare era copilul ilegitim al Papei Alexandre VI şi al curtezanei Vanozza.
Dar în el se afla, conform lui Machiavelli, care l-a cunoscut bine, o inimă de rege şi o ambiţie demne de un cap încoronat. Dacă timpurile ar fi fost favorabile monarhiei, poate că, în cele 10 scrisori confidenţiale trimise de Juan Carlos în anii 1984 şi 1985, fiului său, atunci în vârstă de 16 ani, s-ar fi găsit sfaturi nu foarte deosebite de cele ale lui Machiavelli.
Scrisorile lui Juan Carlos către Felipe, care se afla la studii în Canada, au fost incluse de jurnalistul Jose Garcia Abad în cartea sa "Principele şi Regele" - din care au fost publicate extrase în ziarul "El Mundo" - care se vrea o actualizare a "Principelui" lui Machiavelli, scris în anii 1500. "Trebuie să pari vioi, atent chiar şi când eşti obosit, amabil chiar şi când nu simţi că trebuie să fii aşa, atent chiar şi atunci când nu te interesează subiectul, de ajutor chiar dacă acest lucru cere efort".
Este o mare diferenţă faţă de sfatul lui Machiavelli: "Mai bine să fii temut decât iubit, mai bine să impui decât să ţi se impună, nu fi politicos, pentru că îţi va dăuna imaginii de principe energic!". Politicienii şi istoricii consideră că lui Felipe nu-i va fi greu să domnească având în vedere prerogativele reduse pe