Carucioare din care se revarsa mancarea, oameni transpirati si nervosi, copii pierduti printre rafturi, ore intregi petrecute la casele de marcat, batalie pe locurile de parcare din curtea hypermarket-ului. Televiziunile se inghesuie sa ne spuna, in nesfarsite transmisii in direct, ca in magazine e aglomeratie mare.
Se face chiar o bursa a cozilor la case. Si tot la televiziuni, reportaje peste reportaje si infinite discutii despre costul mesei festive, meniul mesei festive, aranjarea mesei festive, imprumuturile necesare pentru incarcarea pana la refuz a mesei festive.
Ati recunoscut? Aceasta este imaginea Romaniei inaintea fiecarei mari sarbatori religioase. Atmosfera de imens bazar sufoca orice umbra de spiritualitate, de sfintenie, de meditatie sau introspectie care ar trebui sa preceada si sa insoteasca Craciunul sau Pastele. Amandoua s-au transformat in sarbatori ale burtii care trebuie umpluta in nestire cu mancare si bautura pana cand, a doua etapa a sarbatorii, ni se face rau si chemam salvarea.
Un recent studiu facea o comparatie intre cumparaturile pe care le fac romanii si strainii de sarbatori. Daca in alte tari se cumpara mai mult bijuterii, masini, haine scumpe, la noi aproape totul este pentru stomac.
De ce oare? Poate ca exista in comportamentul acesta reziduurile unei traume adanci, istorice, suferita pe vremea cand mancarea era in Romania luxul suprem. Romanii compenseaza acum, cu varf si indesat, foamea de atunci. In plus, nu toti au inceput sa o duca bine deodata si in fiecare an exista, probabil, inca o categorie care, in sfarsit, victorie suprema!, poate umple cosul pana la refuz.
Se mai manifesta, probabil, si un efect al turmei. Incepe in aceasta perioada o isterie a cumparaturilor care se transmite ca un virus. Toata lumea se simte obligata sa-si umple camara si frigiderul ca sa int