Dupa opinia mea, nu cred ca exista vreun roman plecat in strainatate care sa nu-si doreasca reintoarcerea acasa, in locul de origine.
Intr-adevar, nivelul de trai este mult mai ridicat in strainatate, iar romanii sunt mult mai apreciati si respectati de catre straini, decat de catre semenii lor. Multi ar renunta totusi la acest "lux" al unui trai decent si s-ar intoarce acasa, dar le e greu sa traiasca intr-o societate unde exista doar ura, destrabalare, violenta fizica si verbala.
In urma cazului "Mailat" de la Roma, Guvernul Romaniei a incercat sa convinga romanii sa se intoarca "acasa", facand fel si fel de promisiuni, ba chiar mai mult, au organizat la Roma o specie de bursa a locurilor de munca. Nu stiu cati au crezut in promisiunile lor, caci romanul plecat a vazut cum e sa fii considerat cetatean al unui stat, isi cunoaste si drepturile, nu doar obligatiile fata de stat, s-a obisnuit sa primeasca aceste drepturi din partea statului fara sa fie nevoit sa plateasca "spaga", asa cum este obisnuit sa primeasca functionarul roman. Romanul plecat in afara stie ca omul politic are datoria de a lucra la proiecte pentru cetatenii care l-au ales, nu de a trage un pui de somn pe bancile Parlamentului, in asteptarea ca toti ceilalti colegi sa-si termine de recitat rolul plictisitor de figura politica.
In ceea ce priveste traditia romaneasca si imaginea pe care o are Romania in strainatate, e evident: suntem priviti ca un popor de tigani. Multi dintre noi ne ofensam cand auzim aceasta afirmatie. Eu zic sa nu ne supere adevarul. De 10 ani de zile, tot promovam cultura tiganeasca, le-am cumparat casetele audio si CD-urile cu muzica lautareasca, le-am promovat pe la toate posturile TV, si cum televiziunea noastra nu vrea sa ne dezamageasca sub nici o forma, de fiecare data ni s-au onorat cerintele. Toate documentarele facute de italieni cu privire la Rom